Demo Image

 

Dekorater - (ljubavni trokut)

Donald Churchill

 

Više o predstavi...

 

Ne daj se, Njofra!

Milan Grgić

 

Više o predstavi...

 

Hotel Nostalgija!

Neil Simon

 

Više o predstavi...

Demo Image

 

Čehontijada
A.P. Čehov - režija: Vladimir Gerić

 

Više o predstavi...

Demo Image

 

Ljubav na prvi pogled
F. Hadžić - režija: Zoran Mužić

 

Više o predstavi...

Ženikovi jadi

 

Ženikovi jadi
A.P. Čehov - režija: Vladimir Gerić

 

Više o predstavi...

Demo Image

 

Bez trećega
M. Begović - režija: Zijad Gračić

 

Više o predstavi...

Demo Image

 

Sarmica
Milan Grgić - režija: Zoran Mužić

 

Više o predstavi...

Juhica

 

U zajedničkom stanu
N. Simon - režija: Zoran Mužić

 

Više o predstavi...

Demo Image

 

Romanca o tri ljubavi
A. Šoljan - režija: Zoran Mužić

 

Više o predstavi...

Demo Image

 

Narodil nam se Kralj Nebeski
režija: Mladen Čutura

 

Više o predstavi...

Demo Image

 

Shirley Valentine
Willy Russel - režija: Zoran Mužić

 

Više o predstavi...

Prosidba

 

Prosidba
A.P. Čehov - režija: Vladimir Gerić

 

Više o predstavi...

Juhica

 

Juhica
M. Grgić - režija: Vladimir Gerić

 

Više o predstavi...

Hotel Nostalgija (Plaza)

NOVA HIT PREDSTAVA KAZALIŠTA LECTIRUM

Hotel Nostalgija (Plaza)

Dragi prijatelji Kazališta Lectirum!

NOVA ROMANTIČNA KOMEDIJA NA NAŠEM PROGRAMU! 

HOTEL PLAZA, NEIL SIMON

GLUME: Ksenija Pajić, Natalija Đorđrević, Zijad Gračić, Mladen Čutura

Režija: Nina Kleflin

Predstava se sastoji od tri čina, tri različite priče koje pričaju glumci: Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura.

Prvi čin publici predstavlja bračni par koji se na godišnjicu braka( 35 godina) sastaje u istom apartmanu u kojem su proveli prvu bračnu noć. Žena je ushićena, veseli se susretu s mužem u istoj sobi, ali on se ne sjeća godišnjice, misli da je žena pogriješila datum. Tu počinje priča o ljubavi i nevjeri. Žena je odana supruga, a muž je vara sa svojom mladom tajnicom. U duhovitim i životnim dijalozima odvija se radnja koju će svatko prepoznati iz neke priče ili svoga okružja. Komično, zanimljivo i kritički Ksenija Pajić, Zijad Gračić i Mladen Čutura, kao konobar, publici predstavljaju životnu zbilju nad kojom se svatko može zamisliti, ali i nasmijati.

Drugi čin uključuje susret filmskog producenta i njegove mladenačke ljubavi.

Kao mladi bili su u vezi , život ih je razdvojio, ona se udala za mladića kojega oboje poznaju. Njezin život je uobičajen . Ona je udana žena, majka troje djece, ali život s mužem nije joj zanimljiv iako to ne želi priznati. Producentu se život bitno promijenio od kada se bavi tim poslom. U životu je uspio, ali emotivno nije sretan. Iza njega su tri katastrofalna braka. Htio je vidjeti djevojku iz mladosti, izjadati joj se i pokušati ponovnu vezu s njom.

Priču glumački prezentiraju Natalija Đorđević i Mladen Čutura. Adaptacija koju je načinila Nina Kleflin, ujedno i redateljica cijele predstave, zanimljiva je utoliko što su likovi smješteni u naš prostor koji će svatko prepoznati. Poznaju se iz Popovače, a tamo su kao mladi ljubovali. Ona je ushićena njegovim poslom i stalno ga ispituje koje glumice, glumce, sportaše i političare poznaje. Tu počinje komedija karaktera, zabune, situacije i verbalno smišljenih smiješnih trenutaka.

Treća priča vrti se oko bračnog para koji udaje svoju kćer. Zaplet počinje kada se ona zaključa u sobu, jer se ne želi udati. Otac je očajan, svadba je skupa, a on stalno zbraja koliko će izgubiti ako se kći ne uda. Na kraju se priča sretno završava.

Glumci u tom činu su: Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura.

Sve tri priče odvijaju se u istom hotelskom prostoru.

Projekt Hotel plaza scenografski je osmislio Miljenko Sekulić koji je na moderan likovni način riješio zahtjevnu scenografiju te je time prilagodio putujućoj grupi, ali i širokim pozornicama, jer je se scenografija može uziti i širiti po potrebi.

 

Ne daj se Njofra

Ne daj se, Njofra!

autor: Milan Grgić
redatelj: Zoran Mužić
glume: Ksenija Pajić ili Mirta Zečević(alternacije), Katarina Perica, Pero Juričić i Mladen Čutura
 
 

Dekorater

Nova urnebesna komedija Kazališta Lectirum koju će vam ispričati

Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić. Ujedinjene snage Gavelle,

Kerempuha i HNK-a odgovaraju zašto se upada u ljubavni trokut i

kako se iz njega izvući. Hoće li netko prepoznati sebe, susjeda,

susjedu ili znanca, saznat će ako dođe pogledati ovu sjajnu komediju! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igraju:

Ksenija Pajić

Ines Bojanić

Goran Grgić

Čehontijada

Anton Pavlovič Čehov katkad se potpisivao kao Čehonte. Upravo je taj potpis potaknuo Vladimira Gerića, redatelja predstave Čehontijada, da je tako nazove. Predstava veže u cjelovit kazališni izraz dvije jednočinke i dva duhovita prozna teksta. Jednočinke su: Labuđi pjev i Medvjed, a prozni tekstovi su: Kazališni poduzetnik i Upute ženicima.

 

U Labuđem pjevu Čehov na sentimentalan i produhovljen način govori o glumcu na zalazu karijere. Prezentira ga sjajni Zijad Gračić, a jednočinka Medvjed predstavlja topničkog poručnika i zemljoposjednika Grigorija Stjepanoviča Smirnofa koji od udovice Jelene Ivanovne Popove treba utjerati dug koji je ostao od njezina pokojnog muža. Kroz tu ekspoziciju počinje zaplet koji se raspliće nizom zanimljivih dijaloga i situacija. Zanimljiva je Gerićeva podjela jer Smirnofa igra Barbara Vicković. Kako izgleda kad se glumica nađe u muškoj ulozi, vrijedi pogledati. Jelenu Ivanovnu glumi Ksenija Pajić. Mladen Čutura nastupa kao kazališni poduzetnik u priči o kazališnom poduzetniku Tukanu i sluga u jednočinki Medvjed.

 

 

 

Igraju:

Ksenija Pajić

Barbara Vicković

Zijad Gračić

Mladen Čutura

 

Redatelj: Vladimir Gerić

Kostimi: Ivana Bakal

 

Foto galerija

 

 

Sarmica

Postariji gospodin, arhitekt,  Saša (Duško Valentić) oženio se mladom studenticom Vesnom. U početku je sve bilo lijepo, ali nevolje su krenule kada je Vesni postalo dosadno pa je odlučila zabavu potražiti u klubovima i kafićima gdje se susreće sa svojim društvom. Ljubomorni je  Saša odlučio pratiti Vesnu  kako bi saznao s kim se druži,  gdje zalazi i što radi. Pratio ju je  danima, a nakon jednog takvog praćenja pobijedila ga je prehlada  jer je cijeli dan stajao na kiši bez kišobrana, špijunirajući Vesnu.

 

U nevolji mu pomaže bivša žena Kristina  ( Ksenija Pajić) koja mu pripravlja kamilicu za inhaliranje i uređuje kuću. Kristini je Saša još uvije drag, pomalo ga žali zbog nevolje u kojoj se našao i stalno Sašu ispituje što se događa izmedu njega i Vesnice.

 

Što se događa s Vesnom i Sašom prati i susjed  Pero Pavlović-Puška ( Mladen Čutura) , umirovljeni policajac, stručnjak za praćenje.

 

On već dulje vrijeme špijunira susjeda Sašu, a nakon praćenja mu odluči ponuditi svoje profesionalne usluge. On će umjesto Saše profesionalno pratiti Vesnu i sve će mu svako jutro referirat: gdje je bila, s kim je bila, što je radila i kako se ponašala.

 

Tu počinje urnebesna komedija sa sretnim završetkom!

 

Igraju:

Ksenija Pajić

Duško Valentić

Mladen Čutura

 

Redatelj: Zoran Mužić

 

Foto galerija

Shirley Valentine

Romantična monokomedija Shirley Valentine ispovijed je žene koja je bila rezignirana, tj. pomirena sa sudbinom prihvaćanja onoga što je neizbježno pa je kroza to postala smirena, pomalo ravnodušna, osjećala je tihu bol. Živjela je u uobičajenosti životnoga tijeka kojim žive mnoge žene njezine sudbine.

 

"Vjenčala se za jednog momka koji se zvao Joe i jednog je dana došla živjeti ovdje, i nekoć se... smijala. I to puno. Nekoć se smijala s Joeom... i znali smo što to znači sreća. Što se dogodilo njima, Joeu i Shirley Valentine? Bilo bi... lakše shvatiti da se nešto dogodilo... Ali nije bilo ničega. Vjenčali smo se, sagradili dom,dobili djecu i odgojili ih. I negdje putem dečko koji se zvao Joe pretvorio se u „njega“,  a Shirley pretvorila se u ovo, i ne mogu se sjetiti kad se to točno dogodilo. Kad je prestalo biti dobro."

 

U traganju za izgubljenom srećom, Shirley, nekoć buntovna mlada djevojka koja se prisjeća svoje mladosti, odlučila se suprostaviti  rezignaciji, a na to ju je potaknula prijateljica Jane pozvavši je da s njom ode na put u Grčku. Na tom putu susreće Kostasa, simpatičnog Grka koji život provodi konobareći u vlastitom malom restoranu  i "loveći" pridošle turistice. U Grčkoj Shirley spoznaje misterij istosti koji ubija kreativnost i baca te u tijek koji uvijek  na istom mjestu izvire i na istom mjestu uvire, prolazeći pritom pored vazda istih stvari i osoba. I tome će se Shirley suprostaviti!

 

"Ali sjedit ću ovdje i čekati Joea i kada bude silazio sa šetnice, i kada prođe pored mene, jer me neće prepoznati, dozvat ću ga. I kada me pogleda, sav zbunjen, reći ću mu: Bok,nekoć sam bila majka. Nekoć sam ti bila žena. Ali sad, sad sam opet Shirley Valentine. Želiš popit piće sa mnom?"

 

U naslovnoj ulozi: Ksenija Pajić

 

Redatelj i scenograf: Zoran Mužić

Asistent režije, dramaturg: Mladen Čutura

Prijevod s engleskog: Boris Anić, prof.

Kostimi: Slavica Šnur

Suradnik scenskog pokreta: Petra Hrašćanec

Fotografija plakata: Igor Zelić

Dizajn: Matija Zelić

Tisak: tiskara Znanje

 

Foto galerija

 

Po tekstu je snimljen film 1999. godine,  a tekst je uprizoren i kao mjuzikl. Scenarij  za film napisao Willy Russell. Režirao ga  je Lewis Gilbert, naslovnu ulogu, Shirley Valentine, glumila je Pauline Collins. Mjuzikl je igrao West Endu i na Broadwaju.

 

Ljubav na prvi pogled

Iz sadržaja: “U lijepo namještenoj građanskoj sobi, u kojoj se stariji namještaj miješa s predmetima novijeg datuma, živi gospođa Marija Trkulja-Gazivoda. Žena pedesetih godina, čije lice karakterizira neka opuštenost osamljenice. Silno bi željela da u njezin život uđe osoba s kojom bi mogla podijeliti radost, intimu, romantične trenutke, a ne isključuje se ni zajednički život. Budući da je teško u susjedstvu naći osobu vrijednosnog suda gospođe Marije, odlučila je takvog muškarca potražiti preko oglasa. Na oglas se javio gospodin Kosta Bandula, također pedestih godina, višestrukog zanimanja, dotjeran, uvija se od finoće, iako, po svemu sudeći, to i nije njegova prava narav.”

 

U nizu zanimljivih obrata, ova se komedija od ekspozicije do raspleta gleda u jednom dahu, a sjajni glumci i duhovit tekst garantiraju pravi kazališni doživljaj.

 

Igraju:

Matija Prskalo

Zijad Gračić

 

Redatelj: Zoran Mužić

 

U zajedničkom stanu

Riječ je o komediji dvaju parova; sudjeluju dva brata Marvin i Leo, te dvije prijateljice Jennie i Fanny. Braća su po karakteru potpuno različiti. Leo je kazališni menadžer, oženjen je i brak mu je na klimavim nogama. Pokušava ga na neki način spasiti, ali se zapravo ne trudi previše. Prijatelj je s Fanny, glumicom s kojom je u mladosti bio u vezi, pa sada pokušavaju osvježiti mlade dane. I, baš kada sve krene kako treba i kada bi se trebalo nešto dogoditi, iskrsne neki problem i ne dogodi se ništa.

 

Marvin je pisac kojem je umrla žena i koji se teško snalazi u ulozi samca. Jennie je glumica, rastavljena je, pa Fanny i Leo rade na tome kako bi ih spojili u čemu i uspijevaju, no nepredviđeni problemi dovode njihovu ljubav u pitanje.

 

U nizu komičnih obrata, brzih izmjena ljubavnih zapleta, gledatelji će se susresti sa svakodnevnicom i bliskim okružjem koje scenskom izvedbom dobivaju literarno-dramski ugođaj prezentiran glumom sjajne glumačke ekipe

 

Igraju:

Ksenija Pajić

Matija Prskalo

Zijad Gračić

Mladen Čutura

 

Redatelj: Zoran Mužić

 

Prosidba

Čehovljeva Prosidba (šala u jednom činu, kako ju je sam pisac nazvao) izvedena je u Petrogradu, 12. travnja 1889. Poslije te predstave jedan je od glumaca napisao Čehovu: "Gledateljstvo se stalno grohotom smijalo..., dva puta su nas zvali pred zastor što se inače u tom teatru ne događa."

 

U moskvi je Prosidba prikazana 3. rujna 1889. godine u tek otvorenom Teatru Goreve, a kritičar Vasiljev ocijenio ju je više nego pohvalno: "To je jako zabavna stvarčica, napisana s nedvojbenim scenskim darom, a glumci su je prekrasno odigrali."

 

Taj mali scenski dragulj ostao je kazališno zanimljiv i do dan danas. U svakom se prizoru, majstorski ocrtanim karakteristikama junaka Prosidbe osjeća Čehovljev dobronamjerni, ali nemilosrdni humor. Stoga ova "šala u jednom činu" ne silazi s kazališnih pozornica diljem svijeta.

 

Igraju:

Otokar Levaj kao Stjepan Stjepanovič Čubukov

Ksenija Pajić kao Natalia Stjepanovna

Sreten Mokrović kao Ivan Vasiljevič Lomov

 

Redatelj i scenograf: Vladimir Gerić

Kostimografkinja: Ruta Knežević

 

Ženikovi jadi

Ženikovi jadi komedija je temeljena na nekoliko Čehovljevih humoreski (Vuk, Upute kandidatima za ženidbu, O štetnosti duhana) i jednoj od najpoznatijih jednočinki: Prosidba. Umjetnički oblikovano smiješno podiže se na razinu humora vještom interpretacijom sjajnih glumačkih imena.

 

Igraju:

Ksenija Pajić kao Natalija Stjepanovna

Zijad Gračić kao Ivan Vasiljevič Lomov

Dušan Gojić kao Stjepan Stjepanovič Čubukov

Mladen Čutura kao Ivan Ivanovič Njuhin

 


Redatelj i scenograf: Vladimir Gerić

Kostimografkinja: Ruta Knežević

Izbor glazbe: Branko Smiljanić